1/3 af livet investeres i søvn.
7,5 time i døgnet.
229 timer om måneden.
1,3 uger om måneden.
2.745 timer om året.
15,6 uger om året
.. derfor skal søvnen også være god.
Her kommer 8 tips til, hvordan du får en bedre søvn:
1. Undgå koffein 4 timer inden du skal sove. De færreste bunder en kop kaffe inden sengetid, men vær også opmærksom på, at (særligt sort) the også kan indeholde en del koffein. Cola er også en åbenlys synder.
2. Undgå alkohol 4 timer inden du skal sove. De fleste har erfaring med, at alkohol kan være effektivt til at få dig til at falde i søvn. Det er også rigtigt nok. Alkohol reducerer nemlig søvnens kvalitet, hvorved du føler dig mindre udhvilet, når du vågner. Dehydrering og andre ting spiller selvfølgelig væsentligt ind i netop den situation, men også ved mindre mængder alkohol øger du risikoen for utilfredsstillende søvn.
3. Afspænd hjernen. Særligt efter en stresset dag med meget hjernearbejde kan du ende med at stirre op i loftet i timevis, mens fragmenterede tankerester farer rundt i hovedet. Regelmæssig meditation er en effektiv og permanent løsning på problemet, men lige nu-og-her kan du lave en hurtig afspændingsøvelse: Læg dig godt til rette, og tag et par dybe indåndinger. Start med at spænde musklerne i fødderne i et par sekunder, og giv så slip. Vent et par sekunder. Ret din opmærksomhed mod den spændte muskelgruppe gennem hele forløbet. Spænd så i dine lægge i nogle sekunder, og giv derefter slip. Vent et par sekunder. Fortsæt på denne måde med at spænde og afslappe muskelgrupperne, en ad gangen: Lår, baller, mave, bryst, arme, hænder og til sidst ansigt. Øvelsen bør ikke tage mere end et par minutter, og har en meget beroligende effekt.
4. Mad har også noget at sige. Mad baseret på kulhydrater (kartofler, ris, pasta, brød etc.) gør dig mere søvnig, mens proteiner (kød, fisk, bønner, linser etc.) gør dig mere vågen. Hvis du skruer op for kulhydraterne og ned for proteinerne, har du derfor bedre chancer for at falde i søvn når tiden er inde.
5. Pas på morfar! En "morfar”, den halve eller hele times lur midt på dagen, kan betyde at du ikke er træt om aftenen, og får svært ved at falde i søvn. Det øger risikoen for at du bliver mindre udhvilet dagen efter. Drop den lille lur, og gå hellere tidligt i seng for at normalisere din søvnrytme.
6. Undgå skærmlys. Kunstigt lys fra computer- og tv-skærme er intenst for øjnene, og laver rod hormonniveauet, særligt ved at sænke blodets melatonin-indhold, som ellers giver træthedsfølelse. Fra naturen er du indrettet til at skulle blive træt, når det bliver mørkt ved solnedgang, og til gengæld føle dig frisk når det bliver lyst. Ved at stirre på en tv- eller computerskærm inden du skal sove, sænker du din melatoninkoncentration kunstigt, og så må du tålmodigt vente fra du slukker lyset, til du kan sove.
7. Lig i sengen og læs. En god skønlitterær bog er uovertruffen afslapning, og gør de fleste søvnig. Den behagelige liggestilling og den varme dyne er netop, hvad vi forbinder med søvn, og bør aktivere et mønster der giver træthed.
8. Pas på i weekenden! De fleste ændrer deres søvnrytme i weekenden, hvilket gør dem uoplagte i dagene mandag til fredag. Forsøg at gå i seng i rimelig tid, så kroppen ikke vender sig til en anden søvnrytme.
Vi håber at vi med disse 8 råd har inspireret dig til bedre søvn.
Post Comments