Artikkel : af EFA møbler, Allan Andersen med kilde fra Sunhedsguiden, vores sengeleverandøre samt 30 års erfaring

Hvordan vælger du den rigtige madras.

Først og fremmest skal din madras være stor nok. Læs her om hvordan du vælger den rigtige hårdhed på din madras. Få information om de forskellige madrastyper der findes som springmadras, boxmadras, skummadras, koldskummadras, skumlatex-, viskoelastikmadras lamelbund. Husk at få garanti på din madras.

Størrelse på madrassen

Først og fremmest skal din madras være stor nok Erfaringen viser, at den normalt skal være mindst 90 cm bred, og 20 cm længere, end du er høj. Ligger du meget uroligt, kan der være behov for endnu mere plads. Madrassen skal være af en sådan hårdhed, at en normal ryg er lige, når man ligger på siden. Du har behov for en blødere madras, hvis du vejer mindre eller har bredere hofter og/eller skuldre. Det modsatte gælder for tungere personer, de har brug for en hårdere madras.

Sådan vælger du den rette hårdhed

Det er en gammel skrøne, at du skal ligge så hårdt som muligt. Der er faktisk alt for mange, der ligger på en for hård madras. En måde at bedømme, om madrassen har en passende hårdhed, er at lægge sig på ryggen. Man skal så kunne presse en hånd ind under lænden og føle et jævnt tryk på hele bagsiden af kroppen. Hvis hæle eller enden synker ned, er madrassen for blød. Er ens madras for hård, kan det hjælpe at lægge en rullemadras over. Gerne lavet af bomuld, der er velegnet til at opsuge sved. Er madrassen for blød, må den enten kasseres eller overlades til en, der er lettere end en selv. Brug altid to madrasser i en dobbeltseng.

Springmadrasser

Springmadrasser har været kendt i årtier, men har gennemgået en stor udvikling de senere år. De bedste springmadrasser fås med komfortzoner, dvs. områder, der er blødere og mere elastiske, dér hvor kroppen trykker hårdest, altså ved skulder og hofte. Det giver en mere ensartet støtte. Husk, at det ikke er alle springmadrasser, der dur til senge, der har "løft", altså kan hæves i den ene ende.Der findes forskellige fjedre systemer til sengene af meget forskellig kvalitet 

Bonell-fjedre:

Fjederen er timeglas-formet og forbundet med spiraltråde i begge ender. Fjederen giver en god - men hård - støtte til kroppen.

Pocket fjedre:

Fjederen er enkeltvis indsvejset i poser af antibakerielt nålefilt. Fjederen er tøndeformet og har en god fjedereffekt. Der er 250 fjedre pr. kvm i madrassen

Multi-pocket fjedre:

Ligesom ved pocket-fjederen er den indsvejset enkeltvis i poser af antibakterielt nålefilt. Her får du blot 504 fjedre pr. kvm i madrassen.

Boxmadrasser

Boxmadrasser, hvor seng og madras er bygget ud i ét, kan ikke vendes på samme måde som en springmadras. De vil derfor have en større tendens til at få slappe fjedre hurtigere i de områder, hvor kroppen belaster mest og altså typisk have en dårligere holdbarhed. Som andre madrasser fås de i mange forskellige priser og kvaliteter.

Skummadrasser - Lapur koldskumsmadras - bedste madras i Tyskland

En almindelig skummadras er der de billige løsninger men også fx Lapur koldskummadrasser der har vundet priser i mange år som den beste madras i Tyskland så det er en skrøne at sige at springmadrasser er bedre end skummadrasser sålænge man holder sig væk fra de billigste skum madrasser, Pris og kvalitet hænger også sammen her. Polyurethan (PUR) skumgummimadrasser med luftkanaler er dyrere og bedre.. Skumlatexmadrasser Madrasser af skumlatex er lavet af naturgummi. De kan ånde pga. de mange åbne celler i materialet og de mange blyants tynde huller, madrassen er støbt med. De er allergivenlige, lugtfri og kan ikke brænde. De er de bedste blandt skummadrasser. Latex koster typisk to til tre gange så meget som koldskum.

Lamelbunde

En lamelbund er bedre løsning en en fast plade med 2 huller som der er i de billige senge, og de billigste lamelbunde er ikke meget dyrere. Der findes lamelbunde, hvor skulderpartiet er sænket lidt, og hvor hver lamel har egne "gummifødder", der hviler på sengerammen. Hver lamel kan så give sig uafhængigt af de andre. Det er en dyr men også for de fleste vældig god løsning. Man kan I dag får lamelbunde hvor du kan indstill hårdheden forskelligt så der hvor du er tungest på kroppen kan den fx være hårde og omvendt samt du kan indstille den så andre personer med anden krobsbygning kan bruge sengen. Kvaliteten er hvor mange lameller der ligger i bunden og her kan du oftes vælge mellem 28 eller 48 lameller – den med flest er bedst men også dyrest Lamelbunde kan i dag også fås med elevations motorstyret du kan lægge i din gamle seng så du kan bare skifte bund, madras og topmadras så har du en helt ny og god nats søvn

Topmadras - en god investering

Der er flere gode grunde til at investere i en topmadras.

Længere levetid for din seng

For det første får det sengen til at holde meget længere. Du får et ekstra lag mellem jer og jeres dyre seng. Man siger normalt at det øverste lag skal skiftes efter 5-7 år, men en god seng kan sagtens holde 10-15 år, så det er meget billigere med en topmadras.

Ekstra støtte i lænden

En anden grund, og grunden til at investere i en god topmadras (helst memory skum eller latex), er at den giver ekstra støtte og komfort. Er jeres seng f.eks. en lille smule for hård, så kan topmadrassen være med til at kompensere for dette.

Få jer hver sin tilpasset topmadras  - I går heller ikke i samme tøj 

Tredje grund er at i kommer til at sove mere roligt. Det kan være rigtig forstyrrende når ens partner ligger og vender og drejer sig konstant natten igennem. Det er et tegn på at han/hun ikke ligger godt nok, men derudover forstyrre det jo også din søvn. Derfor bliver det ekstra vigtigt at vælge en ordentlig topmadras hvis man er to. Topmadrasser af en vis kvalitet gør at man ligger mere roligt, og det er noget både du og din partner vil nyde godt af. Vælg mellem memory skum eller Latex 

Polyetherskum den billigste

Dette er en skumkvalitet med høj bæreevne og god liggekomfort. Polyetherskum har følgende specifikation: 25 kg/m3, svarende til medium hårdhed. Latex: Dette er et elastisk naturmateriale med god tilpasningsevne og en blød liggekomfort.

Memory skum  - Stor komfort og varm 

har den fordel i forhold til andre typer af skummadrasser og latex madrasser, at den former sig efter jeres krop i forhold til jeres kropsvarme. Det betyder at i begge kommer til at ligge helt rigtigt og få den komfort som giver en god søvn. Tidspunkter hvor man bør overveje andre topmadrasser er hvis en af jer ikke bryder sig om at ligge for blødt og hvis en af jer har det meget varmt om natten.Sidstnævnte kan være et problem, da skummadrasser har svært ved at komme af med varmen, og på en varm sommerdag kan de derfor blive ganske overophedet.

Latex   Kølende topmadras er af latex - Få en sommer side og en vinterside på din topmadras

Latex er åndbart og fugtighedsregulerende, og har lang levetid. Latexskum har følgende specifikation: 65 kg/m3, svarende til medium hårdhed. Viscoelastisk, temperaturfølsomt skum: Dette er en unik, trykaflastende skum, som tilpasser sig kroppens temperatur og udligner kroppens tryk på madrassen. Dvs. kroppen synker ned i madrassen til vægten er jævnt fordelt, hvorved rygsøjlen kommer i den rette stilling. Denne skum anbefales af kiropraktorer til forebyggelse og ved ryg- og muskelsmerter.Latex er ekstra kølende hvis en af jer sveder meget om natten – på nogle modeller findes der en sommer og vinterside på samme topmadras Har en af jer det rigtig varmt om natten, så kan det være rigtig klogt at vælge en madras med kølende effekt. Fra naturens side er latex dejligt ventilerende. Det betyder at varmen modsat skummadrasserne ikke bliver ophobet i madrassen. Til varme personer kan det i sommerperioden være et ekstra plus at have investeret i en topmadras med kølende gel skudt ind i latexkernen.

3000 timer hvert år er værd at bruge rigtige gode penge på 

De fleste bruger deres seng 3000 timer hvert år – Lad vær med at spar her Når der skal købes ny madras, så tænk på, hvor meget tid du skal tilbringe på den. Tit bruger man langt flere penge på noget, der er betydeligt mindre vigtigt. Man får stort set, hvad man betaler for.De fleste bruger mere end 3000 timer i sengen hvert år og en god søvn er rigtig vigtig for både vores krop samt hjerne der hver nat ved afskapning skal ”tømme” cellerne for affalds stoffer sørg altid at få en seriøs rådgivning inde du handler.